woensdag 14 juli 2010

Onze Jongens!
Zes weken lang heb ik intens meegeleefd met het Nederlands Elftal dat aan de andere kant van de planeet een poging deed tot het veroveren van de wereldbeker. Voorbeschouwingen, nabeschouwingen, Studio Sportzomer, alle poule wedstriijden, achste finales, kwart finales, halve finales, de kleine finale en de grote finale, ik heb het allemaal op tv gezien. Helaas mocht het niet baten. Oranje was absoluut gewaagd aan het Spaanse rood/geel, maar werd na 116 minuten keihard knokken, genadeloos verslagen. In Amsterdam leidde dit tot wat gebakkelei. In eerste instantie zou er slechts een huldiging op het Museumplein zijn, maar gelukkig koos de gemeente er voor om toch ook een rondvaart te doen met onze jongens. Een goede vriend met een pracht van een boot nodigde mij uit om mee te varen, wellicht een kansje om het elftal in het echt te zien....

Om half twee veroveren we een plaatsje bij het Nemo, alwaar de oranje spelers de rondvaart zullen beginnen. Als we aankomen is het nog rustig, maar dat duurt niet lang. Binnen no-time zijn we omsingeld door boten gevuld met mensen in oranje kleding. De politie- en brandweerboten sturen ons alle kanten op, maar superschipper Donar weet ons steeds weer vooraan te plaatsen. Inmiddels hebben wij bezoek gekregen van de zogenaamde Bavaria boot met aan boord tientallen Bavaria meisjes . Het WK is voorbij en dus geven zij de Bavaria jurkjes die voor 70 Euro per stuk over de toonbank gingen, helemaal gratis weg. Van alle kanten klinkt muziek, iedereen zingt en danst, de sfeer zit er goed in.

Om klokslag drie uur verschijnen de eerste helikopters aan de hemel gevolgd door de Chinook die onze jongens vervoert. Er wordt een ereronde gevlogen en dan landt de heli op de marinebasis alwaar de overstap naar de rondvaartboot gemaakt zal worden. Het is even wachten, maar dan sta je ineens oog in oog met de mensen die je eigenlijk alleen maar van tv kent en kun je ze bijna aanraken. Dat wil zeggen, als mijn armen een meter of tien langer geweest zouden zijn. De jongens verbazen zich over de gekte op het water omdat zij echt niet verwacht hadden dat er zoveel mensen zo intens met ze mee hebben geleefd, het duurt dan ook even voordat zij echt toe kunnen geven aan het feestgedruis. In een paar seconden zijn ze voorbij en ondanks de temperatuur sta ik met kippenvel op m'n armen en ben heel blij dat ik hier bij mocht zijn.

Toch is het feest nog niet voorbij. Superschipper weet heel tactisch alle andere vaartuigen aan de kant te drukken en vaart moeiteloos achter de rondvaartboot aan om vervolgens zijn MLV 1050 naast het Nederlands elftal te parkeren. Uiteraard met resultaat; Michel Vorm deelt de inhoud van zijn bierpul met ons, Arjen Robben werpt een handkus toe, Gio ontvangt bloemen en wij krijgen een andere bos terug, Wesley Sneijder krijgt van ons een krant cadeau met op de voorpagina de krantenkop 'WES WE CAN!' Er wordt geproost met Maarten Stekelenburg, Dirk Kuyt doet een dansje, Robin van Persie maakt een hoop foto's of filmpjes van ons en Mark van Bommel werpt ons een dikke vette knipoog toe die nog voor heel wat slapenloze nachten gaat zorgen.
De voetballers draaien de Herengracht op en daar nemen wij afscheid van ze. Via het IJ en de Houtmankade, varen we nog wat rondjes door Amsterdam na-mijmerend over ons moment. We zijn trots, want ondanks dat ze niet gewonnen hebben, hebben ze wel in de finale gestaan. Maar hoe raar is het om deze mensen van zo dichtbij mee te maken? En hoe raar is het dat zij zo verbaasd zijn over de gekte? Wat dat betreft zijn het net mensen. En hoe raar is het dat er nu voorlopig geen interlands meer op tv zijn? En hoe raar is het dat Jack van Gelder de dag niet meer voor ons afsluit? En hoe blij zijn we met het feit dat we waarschijnlijk nooit meer een vuvuzela zullen horen? Tijd om ons te richten op het EK, nog 695 nachtjes slapen...

4 opmerkingen:

 1. Hahaha heel erg leuk geschreven Char! Well done!
  Kan je al weer slapen? Of droom je nog steeds van Bommeltje?
  X Miez

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Miez,

  Thnx voor je reactie!
  Ben stiekem nog steeds een beetje van slag, maar ik droom wel leuk ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk tekstje Charmain! Was supergezellig! Groeten Donar!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Superschipper,

  Het was een topdag, thanks to you! :-)

  BeantwoordenVerwijderen