maandag 3 augustus 2009

Nicotinegebrek

Geld en ik, wij kunnen niet met elkaar overweg, er komen te weinig centen bij mij binnen en dat wat ik ontvang probeert zo snel mogelijk weer te verdwijnen. Resultaat, aan het einde van je geld een stukje maand overhouden. De ene keer is dat stukje maand iets langer dan de andere keer, maar tot nu toe is het altijd gelukt om die periode te overbruggen zonder honger te lijden. Helaas had geld andere plannen in de maand februari, het zag een balk en gooide zich zelf er zomaar overheen. Ik probeerde het nog te vangen, maar er zat een gigantisch gat in mijn hand en dus greep ik mis.
Er zat niets anders op, er moest gerantsoeneerd worden. Met de schamele centen die ik nog had creeërde ik een dieët waar Sonja Bakker jaloers van zou worden en telde ik precies uit hoe veel sigaretten ik per dag mocht roken om het einde van de maand te halen. Gelukkig ben ik een echte doorgewinterde roker en dus ook een echte verslaafde met een rubberen ruggengraat. Ik stelde het sigarettenlimiet steeds bij tot het onvermijdelijke moment dat er nog maar een sigaret over was en ik nog minimaal 48 uur te gaan had. Ik had geen keus en dus ging ik de uitdaging aan.

Het is 18:00 nog 39 uur te gaan, ik hou het niet meer, ik wil die sigaret oproken. Omdat het de laatste is en om er extra van te genieten mag ik van mezelf binnen roken. Ik begin met het zetten van een bak thee, want dat hoort er gewoon bij. Ga er goed voor zitten, asbak binnen handbereik sigaret in mijn mond. Ik steek 'm aan, de geur van verbrand papier en tabak dringt zich in mijn neus. Ik open m'n mond een stukje en inhaleer zo diep mogelijk, die allereerste hijs is toch wel de lekkerste. Ik voel hoe de rook via mijn mond naar m'n keel en m'n longen trekt. Heel langzaam adem ik uit en samen met de rook verlaat ook de onrust mijn lichaam.In totaal ontspannen toestand neem ik nog een trek en nog een en nog een, tot de sigaret echt op is. Nog 38 uur en 55 minuten te gaan.

Om de tijd te doden hou ik me bezig met allerlei huishoudelijke klusjes. Ik voel me eigenlijk wel goed tot een uur of tien 's avonds, dan begint de onrust weer. Er wordt gezegd dat nicotine geestelijk verslavend is, maar mijn lichaam denkt daar toch anders over. Ergens achter m'n navel ontwikkelt zich een vorm van jeuk die langzaam aan richting benen en hoofd trekt. Ik voel me verdomd iebelig en kan niet stil zitten. Gelukkig heb ik nog kauwgom in huis en knaag daar dus op om te kalmeren. Ik hou het nog twee uur vol en bedenk dan dat slapen de enige manier is om het nicotinegebrek te negeren. Nog 33 uur te gaan.

04:00 wakker, te vroeg, omdraaien en weer verder slapen. 06:00 wakker, te vroeg, omdraaien en weer verder slapen. 08:00 wakker, te vroeg, omdraaien en weer verder slapen. 10:00 wakker, jongens ik ben vrij hoor, mag ik misschien uitslapen? Ondertussen breken mijn katten de tent af, maar dat probeer ik heel hard te negeren. Omdraaien en weer verder slapen. Alles om het nicotinemonster niet onder ogen te hoeven komen. Ik hou het vol tot 13:00 en heb dan toch echt te veel honger om nog langer te blijven liggen.
Het eerste dat ik me realiseer als ik uit bed stap is dat ik geen schreeuwende behoefte aan sigaretten heb, pluspuntje, als dat gevoel nou de hele dag zo blijft valt er met dit gebrek nog wel te leven. Nog 20 uur te gaan.

16:00, nog 17 uur te gaan en ik ben inmiddels in alle staten. Met een gemoedstoestand in de categorie 'labiel' moet ik echt vanalles in mijn mond stoppen. Mijn nagels zijn al gesneuveld dus alle pennen moeten er aan geloven, ondertussen pluis ik als een bezetenen alle vakjes van mijn tas uit. Die leerlingen van mij hebben altijd snaai, hoeveel lollies heb ik wel niet ingenomen dit schooljaar, heb ik die echt al opgegeten? Ik heb de neiging om aan te bellen bij mijn wazige onderbuurman om daar sigaretten te bietsen, Ik voel me kut, maar zo diep ben ik nog net niet gezonken. Dan maar naar het keukenkastje, niet roken zou een stuk makkelijker zijn als er een jaarvoorraad aan chocola in huis is. Het enige dat ik nog heb is thee in allerlei smaken, koffie en een pot cruesli.... Cruesli, da's zoet en daar kun je heel goed op knabbelen. Ook best lekker zonder yoghurt. Ondertussen draaien mijn nieren overuren want door al dit niet roken drink ik blijkbaar meer. Elk uur heb ik een volle blaas, schiet ook niet echt op.

17:00 achterstallig studieonderhoud weg werken, 18:00 eten, 19:00 trainen, 23:00 nog meer eten, 00:00 nog negen uur te gaan. Het ziet er naar uit dat ik deze ellende ga overleven, maar dit wil ik echt nooit meer.

1 opmerking:

  1. misschien is het goed om te stoppen. Hou je geld over, meer conditie en dit nooit meer :)

    Groetjes,

    Een vers gestopte roker

    BeantwoordenVerwijderen